CIP rendszerek

CIP rendszerek

CIP-Reinigung
Die CIP-Reinigung (Cleaning in Place) ist in der lebensmittelverarbeitenden Industrie die Standardreinigungsmethode. CIP ist ein Prozess, bei dem Reinigungs- und Desinfektionslösung im Kreis zirkulieren und die Produktionsanlage ohne Demontage reinigen. Dabei macht die exakte Kombination der Einflussfaktoren Chemie, Temperatur, Mechanik und Zeit die Reinigung zu einem reproduzierbaren Prozess.
___
A „Cleaning In Place” és “Steaming In Place” azaz a telepített berendezések helyszíni tisztítását ill. helyszíni sterilezését biztosító egységek nagyon fontos alkotórészei a technológiai folyamatoknak úgy a gyógyszeriparban, mint az élelmiszeriparban.

A CIP, SIP egységek modulszerűen kerülnek kialakításra és igény szerint tartalmazzák a szükséges vezérlő egységet, amely biztosítja a tisztítási / sterilezési folyamatok kezelő beavatkozása nélküli automatikus elvégzését. A Cooptech Kft. jelentős tapasztalattal rendelkezik a CIP-SIP rendszerek tervezésében, telepítésében és beüzemelésében. A megrendelő igényeit szem előtt tartva cégünk a telepített berendezések helyszíni tisztításához, mosásához, sterilizéséhez mindig a legideálisabb megoldást keresi.
___
A folyékony élelmiszer- és gyógyszeripari alkalmazások alapvető követelménye, hogy egy-egy gyártási ciklus megkezdése előtt a rendszer élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatmentesnek minősüljön.

Ennek elengedhetetlen kelléke egy megbízhatóan működő, zárt tisztítási rendszer, mely lehetővé teszi a technológiai folyamat, illetve az abban található rendszer elemek (szivattyú, szelep, hőcserélő, szűrő, stb.) mosását oly módon, hogy azokat lehetőleg ne kelljen szétszerelni.
A szakirodalom az ilyen rendszert CIP-nek nevezi, az angol Cleaning In Place szavak kezdőbetűinek összeolvasásával.

Egy jól működő rendszer nem csak a tisztító egységet – “mosógép” vagy CIP Állomás – jelenti, hanem megköveteli azt, hogy a teljes technológiai rendszer kialakítása olyan legyen, ami a CIP folyamatban megismételt mosási lépések után mindig megfelelő eredménnyel végződik. Ebből a szempontból elengedhetetlen az, hogy a rendszert alkotó elemek: szelep, szivattyú, hőcserélő, szűrő, tartály, stb. alkalmasak legyenek a CIP tisztításra.

A higiénikus és steril gyártási folyamatok elengedhetetlen eleme a hatékony tartálytisztítás, mely lehetővé teszi, hogy jelentősen lecsökkentsük a szennyvíz mennyiségét és meghosszabbítsuk a hasznos üzemidőt. Ezzel jelentős költségmegtakarítás érhető el, továbbá környezetvédelmi szempontból is fenntartható teljesítményt eredményez.
__
Az élelmiszeriparban és az italgyártásban csaknem mindenhol megtalálhatóak a CIP (Cleaning In Place – helyi tisztító) és a SIP (Sanitizing in Place – helyi fertőtlenítő) berendezések. Ezeket a termelő- és töltőberendezések tisztítására és fertőtlenítésére használják. Emiatt különösen fontosak az élelmiszerek tartósságára és biztonságára nézve.

Ugyanazok a magas követelmények vonatkoznak az alkalmazott technológiával, mint a folyamatbiztonságra és a ismételhetően elérhető higiénés szintre. A bevált és ellenőrzött minőségével a ProMinent messzemenően megfelel ezeknek az elvárásoknak, és hozzájárul ügyfelei költségeinek valamint technológiáinak optimalizálásához.
__

Összesen 1 találat