Lemezes pasztőrök

Lemezes pasztőrök

A lemezes pasztőreinket tej, tejszín, joghurt, gyümölcslé, tojáslé, sör, bor, valamint takarmánytej hőkezelésére kínáljuk hazai, vagy EU elvárások szerinti kivitelekben. A lemezes pasztőrök 200-5000 L/ó teljesítményűek, saját elektromos kazánnal, vagy gőz-víz hőcserélővel, termékszivattyúkkal, vízszivattyúkkal, valamint digitális hőfokvezérlővel rendelkeznek. A pasztőrözési folyamat dokumentálásra vonalíróval és nyomásérzékelőkkel vannak ellátva. A pasztőrök előtéttartállyal, előhevítő-, és hővisszanyerő szakasszal, véghevítővel, hőntartóval, és utóhűtő hőcserélővel szerelt, kompakt kivitelű, vagy helyben összeszerelt berendezések.

Cégünk által gyártott folyamatos üzemű, hőcserélővel ellátott, energiatakarékos pasztőrök:

-tejpasztőr
-tojáspasztőr (tojáslépasztőr)
-gyümölcslépasztőr
-borpasztőr
-sörpasztőr

A lemezes pasztőr működése:

A berendezés az előtéttartályba fogadja a kezelendő terméket, amit a szivattyú a hőcserélőbe nyom. A hőcserélőben a terméket a visszatérő forró, kezelt termék hevíti elő ellenáramban (hővisszanyerés). A lemezek belső kapcsolása biztosítja a kezelendő termék továbbjutását a hőcserélőben kialakított véghevítőhöz és hőntartóhoz. A hőntartás és visszahűtés után a termék kezeltnek tekinthető, a kezelési hőfokot az elektromos kapcsolószekrényben lévő vonalíró regisztrálja. A kezelt termék visszahűlése során melegíti fel az érkező nyersterméket. A belépő termék hőfokánál hűtés nélkül mintegy 10-14 C°-kal magasabb hőmérsékletű kezelt termék az NÁ25 csatlakozón olyan folyadéknyomással lép ki a berendezésből, hogy azzal néhány m-rel magasabb tartályok is tölthetők.

A vonalíró az előírásoknak megfelelően rögzíti a pasztőrözés hőfokát, a kilépő kezelt termék hőfokát és az átkapcsoló szeleprendszer kapcsolási állapotát (előre, vagy visszakapcsolt voltát).A kijelzővel összekapcsolt elektromágneses áramlásmérő méri folyamatosan az áramlási mennyiséget, kijelzi az aktuális értéket, valamint összesíti a műszakkezdettől lepasztőrözött termékmennyiséget.

A lemezes pasztőrök elvi működése:

A lemezes hőcserélő működésének lényege, hogy a lemezek oldalain eltérő hőfokú anyagok folynak, így fizikailag elválaszva ugyan, de jó hőátadás biztosított. A legjobb eredményt az ábrán is látható ellenáramú hőcserélők adják:

Az ábrán az eltérő hőfokokat az eltérő színek jelzik.

A hőcserélő lemezek kialakítása olyan, hogy megfelelően préselt alakzatok turbulenssé teszik az áramlást. Az alakzatok kiemelkedve a hőcserélő lemez síkjából egymással szembehelyezve felfekszenek egymáson és mindig biztosítják a szükséges áramlási rést. A lemezeken lévő furatok, vagy éppen „teli” furatok gondoskodnak a lemezkapcsolásról, azaz a folyadék áramlási irányáról.
A lemezeket 1-es vagy 2-es típusúnak nevezzük. Ezenkívül léteznek még speciális tömítéskialakítású különleges lemezek amelyek véglapoknál, közlapoknál, vagy mozgólapoknál helyezkednek el.

Zootechnika lemezes pasztőr engedélyeink száma: 456/1991 ZTPA 2000/1200, vonatkozó EU engedélyeink száma: 899/97 és 938/98 és KI-S 5/o4

Showing all 6 results